Kategorier
Tips

Skapa en sitemap

En sitemap är en strukturerad lista över alla sidor och inlägg på din WordPress-webbplats.

Den hjälper sökmotorer att hitta och indexera dina sidor, vilket kan vara viktigt för din sökbarhet och synlighet på nätet.

Här är några tips om hur du kan skapa en sitemap för din WordPress-webbplats:

  1. Installera en sitemap-plugin: Det finns flera bra sitemap-plugins tillgängliga för WordPress, som exempelvis Yoast SEO och Rank Math. Dessa plugins automatiskt skapar en sitemap åt dig och lägger till den i din webbplats. Detta är det absolut vanligaste sättet att anordna en sitemap.
  2. Skapa en manuell sitemap: Om du inte vill använda en plugin kan du också skapa en manuell sitemap. Det finns flera verktyg online som kan hjälpa dig att skapa en sitemap åt dig, eller så kan du själv skapa en i ett textredigeringsprogram som exempelvis Notepad. Var noga med att följa rätt format och se till att länka till alla sidor och inlägg på din webbplats. Du bör hålla den uppdaterad och därmed kan det vara värt att skriva en egen programmeringskod som säkerställer att den är uppdaterad.
  3. Lägg till sitemap-information i din robots.txt-fil: När du har skapat din sitemap bör du också lägga till information om den i din robots.txt-fil. Detta gör att sökmotorer vet var de kan hitta din sitemap och kan använda den för att indexera dina sidor och inlägg. Även detta brukar de flesta plugins ordna åt dig. Gå in på dinexempelsida.se/robots.txt för att se hur din sida ser ut för sökmotorer.
  4. Skicka din sitemap till sökmotorer: När du har skapat och lagt till information om din sitemap i din robots.txt-fil bör du också skicka din sitemap till sökmotorerna. Detta gör du genom att logga in på webmasterverktyg som Google Search Console och Bing Webmaster Tools och lägga till din sitemap där.

En sitemap är ett bra verktyg för att hjälpa sökmotorer att hitta och indexera dina sidor och inlägg på din WordPress-webbplats.

Genom att följa dessa tips kan du enkelt skapa en sitemap och se till att din webbplats blir så sökbar som möjligt.